2016-02-09
Feladó: Barna Anita
Külföldre költözés
miatt sürgősen eladó
Irányár: 35000 Ft.
2016-02-09
Feladó: Barna Anita
Külföldre költözés
miatt sürgősen eladó
Irányár: 120000 Ft.
2016-02-09
Feladó: Zetech
NFINITY SM112 típusú
hangdobozpár eladó.
Irányár: 55000 Ft.
2016-02-09
Feladó: harman kardon csúcs
Harman kardon pm 665
erösitö. A széria

2015-01-13 | Silvia Creg
Re: Ismét egy
szélessávú

2015-01-13 | scotia loans
Re: Lazaságok

2015-01-13 | scotia loans
Re: Szorul sürgős
hitel?

2015-01-11 |
Re: Sony TA-AX5
műszaki leírás és

2015-01-11 | Mr Excel
Hitel ajánlat
sürgős.

2015-01-06 | Asszony Elisha Smith
Re: Szorul sürgős
hit


 

Teszteltük – Antelope Audio Zodiac+
2011-09-24

- Fiatal márka, látszólag az ismeretlenből érkezett, szerintem a legtöbben nem igazán tudják hova tenni az Antelope Audio nevét. Tizenkettő egy tucat mondhatnánk, ennek is biztos csak a neve más, mint a többinek, de tuti, hogy a távolkeletiek keze van a dologban. Ki kell, hogy ábrándítsam az olvasót, szó sincs távolkeletről, habár a kelet mégiscsak közelít az igazsághoz. Kelet Európa, Balkán és azon belül Bulgária. Hoppá, itt már kezd érdekessé válni a dolog, habár Bolgár hifivel szerintem még nem sokan találkoztunk, úgyhogy a fény egyre jobban halványul az alagút végén. Sebaj, akkor jöjjön egy kis történelem. Az Atelope Audio valóban fiatal cég, alapítója Igor Levin, aki ProAudios körökben már letette névjegyét. Konkrétan master clock-okkal írta be nevét a hangmérnökök nagy mesekönyvébe. Számos neves hangász használja Igor fejlesztéseit nagy megelégedéssel, amik túlmutatnak számos neves gyártó termékeinek hangminőségén. Talán néhányan tudják, vagy legalább is pedzegetik már, hogy a mai digitális zenetárolás és lejátszás egyik Achilles sarka a jitter mentes és pontos órajel meglétét feltételezi. Persze az sem árt, ha az összes digitális eszközünk, ugyan arra a pontos és jitter mentes órára ketyeg, olyas formán, mint amikor a jó karmester dirigálja a nagyzenekart. Igor ezt valahogy úgy közelíti meg, mint a harmónikus torzítást, ami a zene finom szövetét összekuszálja, ha nincs rendben. Az óráik között az Isocron 10M nevű Rubidium óra, gyakorlatilag atomóra pontosságot biztosít, 1000 évente 1 másodperces eltéréssel, ami azért nem is olyan rossz egy keleteurópai cégtől. Az egyszerűbb megoldásaikban, mint például a Trynity, hőkompenzált kvarcot használnak, amit kombinálnak a saját 64bites DSP-s megoldásukkal, így eltávolítva az eredeti digitális jelfolyamból a jittert. A technológia és az elismertség meg volt, úgyhogy az egész digitális szekció köré már csak egy DAC-ot és némi analóg áramkört kellett tervezni és meg is született az Antelope Zodiac termékcsalád, ami jelen pillanatban három típust foglal magában és lényegében ugyan arra az alapra épül. Nálunk a középső Zodiac+ vendégeskedett.

De mi is valójában a Zodiac?

Igor Levin
- Azt már említettem, hogy digitál/analóg konverter, de ez csak az igazság egy apró darabkája, ugyan is a berendezés előerősítő, fejhallgató erősítő és digitális jelkondicionáló is egyben, amit a csatlakozók széles választéka egészít ki. A hátlapon a ma elterjedt szinte minden digitális és analóg be és kimenet megtalálható, úgyhogy gond ezen a téren nem lehet. Bemeneti fronton van aszimmetrikus RCA, szimmetrikus 6,3mm-es Jack, két-két S/PDIF, optikai, AES/EBU és a computeraudiós táborra gondolván aszinkron USB 2.0, míg a kimenetek között aszimmetrikus RCA-t, szimmetrikus és trimmelhető XLR-t, és az előlapon egy pár fejhallgató Jack csatlakozót is találunk, ha esetleg egyszerre két embernek is hallgatózni támadna kedve. Digitális fronton AES/EBU és két S/PDIF kimenet foglal helyet, melyekből jittermentes jel vehető le egyéb digitális eszközök számára. Ha a beépített hőkompenzált óra minőségével nem lennénk megelégedve, még mindig csatlakoztathatunk egy külső órát a WorldClock bemenetre, mint említettem az Antelope-nak erre az esetre is remek készülékei vannak. Persze tápegységre is szükség van a Zodiac+ működtetéséhez, ezt a célt egy egyszerű, 18V-os külső kapcsolóüzemű táp látja el, de igény szerint upgradelhető az Antelope Voltikus nevű külső egységével is.

- Szólnék néhány szót a berendezés külső megjelenéséről és az anyaghasználatról. Hasonlót csak az igazán high-end berendezések tudhatnak magukénak. Az előlap és a burkolat szálcsiszolt és eloxált alumíniumból készül, míg a gombok a potméterek és az esztétikus lábak esztergált, tömör alumíniumból lettek kimunkálva. Az a néhány imbuszcsavar pedig, ami a hátlapra került, egytől egyig krómozott. A Zodiac+-nak információink szerint csak fekete színű verziója létezik. Az előlap esztétikus, maximálisan funkcionális, egyetlen dekorációs elem a 64bites AFC (Acoustically Focused Clocking) áramkör működését jelző áttetsző tejplexi, amit hátulról három darab halványpiros LED világít meg. Ki és bekapcsolásnál ez a fény diszkréten felerősödik, vagy elhalványul, kikapcsolt állapotban halvány derengéssel tudatva a sötétben a készülék hollétét. Ez alatt találunk három apró, szintén precíziósan kiesztergált gombocskát, amelyekkel ki/bekapcsolni, forrást váltani és mono módba tudjuk kapcsolni a készüléket. Felette három apró ledet és az őket körbeölelő apró piktogrammokat találunk, amik az órajel meglétét indikálják. Alap esetben a bal oldali LED világít, míg a többit a külső órajelgenerátorokkal tudjuk működésre bírni. Középen méretes potméter forgatógombot találunk, ami az előerősítő kimeneti jelszintjének beállításáért felel, míg fölötte három karakterből álló hétszegmenses, piros színű LED kijelzőt helyeztek a konstruktőrök plexiablakocska mögé. Ez a kijelző multifunkciósnak mondható, ugyan is az aktuális bemenetről a mintavételi frekvenciáról, vagy a hangerőszabályzó állásáról értesít minket, a hangerő értékét Decibelben kifejezve. A hangerőszabályzó alatt egy mute feliratú gombocska is beépítésre került. Okos gondolat, hogy egy az elerősítő hangerőszabályzójánál kisebb forgatógomb is került jobb oldalra, amivel a fejhallgató erősítő hangerejét állíthatjuk be, így nem kell a meghajtott forrástól függően hangerőt állítanunk folyamatosan ugyan azzal a gombbal. A potméter alatt a már említett két 6,3-as Jack aljzat került elhelyezésre. Összességében az egész készüléket a maximális precizitás és minőségi mechanikai alkatrészek jellemzik, ami már önmagában is sokat sejtet a berendezés hangminőségéről.
     Következő oldal >>

Kapcsolódó cikkek:
M2Tech – hiFace 32/384
TotalDAC - új koverterek
Lessloss Audio - Laminar Streamer
TEAC - Reference 501 széria
Audio Research - Reference CD9

 

Kapcsolódó linkek:
Antelope Audio
Bartimex Audio

 

Habostorta
Vicces képek
Lányok&Fiúk
Társkeresés, társkereső

VI. HÁZIMOZI ÉS HI-FI SHOW NOV. 18-20
HES 2005 – NOV. 18-20
GODINA ÉS RED ROSE AUDIO KIÁLLÍTÁS NOV. 18-20
SHOWTIME!
RED ROSE MUSIC ÉS GODINA AUDIO BEMUTATÓ HÁROM HÉTVÉGÉN!

Temak:
Bowers & Wilkins - Z2 iPod dokkoló
AudioControl - Director Model D4400 - 16 X 100-Watt
Sony fejlesztések - 56inches 4K OLED monitor
Icon Audio - MB30SE
SiliconSign – “SiOrchid” 1.9mm Super Fine Pitch LED Panel
A világ legkisebb CD lejátszója – NANO-CD1
Mitsubishi Electric – Real LaserVue sorozat
M2Tech – hiFace 32/384
OMA - Metamorphosis
OMA - Lemezalátétek
Yamaha – TLF Speaker – amely úgy fest, mint egy rollbanner
Panasonic – Miracast szabványos Wireless Display Adapter
REL – R-528SE
Walker Audio - Proscenium Black Diamond V lemezjátszó
Adam Audio – F-széria